Incariket och dess ursprung

 

 

R2Jag skriver om ämnet för jag tycker det är väldigt intressant. Jag har sett att t.ex. i “Svunna Riken” av Markus Hattstein står det en del om Incaindianer.

Incariket låg i Sydamerika. Folk bodde i området redan för 10000 år sedan. “La Sierra”, Andernas bergskedja med över 6000 meter höga toppar där befolkningen i Incariket bodde för det mesta i floddalar och i höglandet.

“La Selva”, tropisk urskog öster om Anderna där Incarikets inflytelse var som svagast.

Tidiga kutlurer före det landet var Chavin, Moche och Nuzca.

R1Den första Incakungen hette Manca Capac. Landet kallades sitt land för  “Tahuantintsuyu”. Det betyder “De fyra delarnas land”. Cuzco var motsvarigheten de hade till huvudstad. Gatorna var stenbelagda och det fanns stora torg med fontäner. Villorna och palatseten var fin pusslade av stenblock.

Jag har skrivit om indianer, Nordamerikas indianer tidigare. Här är en länk till det blogginlägget.

Indianernas ursprung