Indianernas ursprung

Nordamerikas indianer vet jag finns i olika stammar. Det är t.ex. Apacherna, Siouxstammen, Cherokeestammen, Hopi-indianerna och Pueblo-indianerna.

“Svunna Riken” av Markus Hattstein tycker jag är en fin bok. Delen av boken om Nordamerikas indianer har iintressanta bilder. Jag vet att “indiantält” på alla indianstammars språk heter “tipi”.

Sedan c:a 18000 år f.kr. har människor levt på den nordamerikanska kontinenten. Det finns en mängd teorier om deras urprung, men troligtvis invandrade de från Östasien via Berings sund eller så kom de sjövägen. Den äldsta identifierbara indiankulturen anses vara Cloviskulturen (c:a 11600-10700 f.kr) som fått sitt namn efter de spjutspetsar som hittades utanför Clovisi amerikanska delstaten New Mexico och vars medlemmar va storviltjägare och samlare. Den földes av Folsomkulturen (c:a 10700-8500 f.kr.) som hade spetsar av flinta. Bland de regionala som uppstod under den följande tiden utmärker sig framför allt den för sina gravhögar och keramikprodukter kända Hopewell-kulturen  (c:a 300 f.kr.-500 e.kr.) i Ohio- och Mississippidalen.