“Försvinnande stjärnor, kretsande sopor”

“Den nya astronomin” lånade jag på Älvdalens Bibliotek. Jag bläddrade en del i den. Den är vädigt skickligt skriven och ingår i en “bokserie”.

Ljusföroreningar strålar ut från en mängd olika källor, framförallt gatubelysning, reklamskyltar, sportarenor och bilar. När de sedan sprids av molekyler i atmosfären kan ljuset bli så starkt att det skymmer stjärnljuset. Vid Mount Wilson-observatoriet i närheten av Los Angeles, Kalifornien, har det åttio år gamla 2, 5-metersteleskopet förlorat mycket av sin effekt på grund av ljus och luftföroreningar. Till och med vid Kitt Peak-observatoriet, beläget i öknen 100 från Tucson, Arizona, gör belysningen från den närbelägna staden, trots att den är hårt reglerad, natthimlen 6,5 procent ljusare än den skulle ha varit utan belysning

Samtidigt har rymden blivit mer och mer nedskräpad av uttjänta satelliter och satellitrester , använda raketsteg och kasserad utrustning. Även om rymdsopor har förstört många astronomiska fotografier med ljusstreck så är 48000 bitar rymdskräp ett ännu större hot mot nya observatorier som ska sändas upp.